Το Κρυπτολεξικό – Οι 20 λέξεις που πρέπει να γνωρίζεις
Νέος στον κόσμο του Bitcoin; Μήπως αναρωτιέσαι ποιό είναι το “Altcoin”; Όπως κάθε χώρος, έτσι και τα κρυπτονομίσματα έχουν τους δικούς τους μοναδικούς όρους. Ακολουθούν οι 20 πιο ακαταλαβίστικοι όροι που θα συναντήσεις!
- 1. Επίθεση 51% – Η επίθεση 51% είναι η περίπτωση όπου ένα άτομο ή μία ομάδα κατέχει πάνω από τη μισή υπολογιστική ισχύ ενός δικτύου. Αυτό του(ς) δίνει τον πλήρη έλεγχο του δικτύου.
- 2. Address – Μία κωδικοποιημένη έκδοση του public key. Μία address – στα Ελληνικά “διεύθυνση” είναι μία σειρά αριθμών που λειτουργεί όπως ένας τραπεζικός λογαριασμός. Οποισδήποτε μπορεί να σου στείλει λεφτά απευθείας σε αυτή τη διεύθυνση. Το κάθε κρυπτονόμισμα έχει δική του address.
- 3. Altcoin – Είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε όλα τα νομίσματα εκτός από το Bitcoin. Υπάρχουν χιλιάδες Altcoin, το κάθε ένα με δικό του σκοπό. Το Ethereum, το Litecoin, το Bitcoin Cash, το Ripple, το Monero είναι όλα Altcoin, ως εναλλακτικά του Bitcoin.
- 4. ASIC – Ακρωνύμιο για Application Specific Integrated Circuit. Τα ASIC είναι ένα μηχανήμα με μοναδικό σκοπό την εξόρυξη ενός κρυπτονομίσματος. Πλέον η εξόρυξη Bitcoin γίνεται αποκλειστικά από ASIC.
- 5. Blockchain – Είναι η τεχνολογία πίσω από το Bitcoin και όλα τα κρυπτονομίσματα. Κυριολεκτικά, αλυσίδα των μπλοκ. Μία Blockchain είναι ένα δημόσιο αρχείο συναλλαγών με χρονολογική σειρά. Η αλυσίδα αυτή διαμοιράζεται μεταξύ όλων των χρηστών και χρησιμοποιείται για να επαληθεύσει την μονιμότητα των συναλλαγών και να αποτρέψει διπλές δαπάνες.
- 6. Confirmation – Επιβεβαίωση (Confirmation) σημαίνει ότι μια συναλλαγή έχει επεξεργαστεί από το δίκτυο και δε γίνεται πλέον να αναιρεθεί. Οι συναλλαγές λαμβάνουν επιβεβαίωση όταν συμπεριλαμβάνονται σε ένα μπλοκ (block) και για κάθε επακόλουθο μπλοκ. Ακόμα και μία επιβεβαίωση μπορεί να θεωρείται ασφαλής για συναλλαγές χαμηλής αξίας παρόλο που για μεγαλύτερα ποσά όπως $ 1,000, είναι λογικό να περιμένετε για 6 ή και περισσότερες επιβεβαιώσεις. Κάθε επικύρωση μειώνει εκθετικά τον κίνδυνο αντεστραμμένης συναλλαγής.
- 7. FOMO – Ακρωνύμιο για Fear Of Missing Out. Με τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν και με τέτοια διακύμανση, εμφανίζονται πολλές “ευκαιρίες”. Καμιά φορά όμως …
- 8. FUD – Ακρωνύμιο για Fear, Uncertainty, Doubt. Είναι η στρατηγική παραπληροφόρηση τρίτων με κακό σκοπό. Πολλές φορές βλέπουμε ιστοσελίδες να γράφουν άρθρα σαν αυτό εδώ … ή άλλες να γράφουν ότι η Κίνα απαγορεύει το BTC και τέτοια … FUD.
- 9. ICO – Ακρωνύμιο για Initial Coin Offering. Το ακρωνύμιο αυτό μοιάζει πάρα πολύ με τον οικονομικό όρο IPO (Initial Public Offering). Το ICO σημαίνει αρχική προσφορά νομισμάτων, και είναι ουσιαστικά ένα πωλητήριο νομισμάτων ή token πριν αυτά κυκλοφορήσουν. Για περισσότερεε πληροφορίες, δείτε και εδώ.
- 10. Hard Fork – Το hard fork είναι μία σημαντική αλλαγή στον κώδικα μίας Blockchain. Σε αντίθεση με την περίπτωση ενός soft fork, μία αλλαγή hard fork σημαίνει ότι ο νέος κώδικας δεν είναι συμβατός με τον προηγούμενο. Για παράδειγμα, το Bitcoin Cash είναι ένα hard fork του Bitcoin.
- 11. HODL – Ακρωνύμιο για Hold On for Dear Life. Στην πραγματικότητα άρχισε ως ατύχημα από ένα ορθογραφικό λάθος. Για όλη την ιστορία και πολλά ωραία memes, διαβάστε εδώ.
- 12. KYC – Ακρωνύμιο για Know Your Customer (Γνώρισε τον Πελάτη σου). Στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, τράπεζες και χρηματοοικονομικά ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλουν τους πελάτες τους σε KYC.
- 13. POS/ POW – Ακρωνύμια για Proof of Stake και Proof of Work αντίστοιχα. Στα Ελληνικά, απόδειξη εργασίας και απόδειξη συμμετοχής. Στο POS, η ανταμοιβή έχει να κάνει με την αξία των κρυπτονομισμάτων ενός staker. Στο POW, η ανταμοιβή έχει να κάνει με την εργασία. Οι δυο αυτοί τρόποι εξόρυξης κρυπτονομισμάτων έχουν μεγάλες διαφορές. Μάθε τα πάντα για POW και POS στο ειδικό αφιέρωμα μας στο θέμα.
- 14. Private/ Public Key – Το private key είναι ο κωδικός για να ανοίξεις το πορτοφόλι (wallet) σου. Ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ μη μοιραστείς αυτόν τον κωδικό με κανέναν άλλο. Αν γνωρίζουν το private key σου, μπορούν να σε αδειάσουν. Το public key λειτουργεί ως η διεύθυνση του πορτοφολιού σου. Δηλαδή αν έχεις ένα φίλο που θέλει να σου στείλει 10 BTC (καταπληκτικός φίλος!) τότε μπορεί να στα στείλει αν έχει το public key σου.
- 15. Pump & Dump – Είναι μία μέθοδος που απατεώνες του fb/ twitter χρησιμοποιούν για να ξαφρίζουν τον κοσμάκη. Ουσιαστικά, αυτοί αγοράζουν ένα άχρηστο νόμισμα και μετά λένε στους υπόλοιπους να το αγοράσουν γιατί θα πάρει αξία. Όταν οι άλλοι αγοράζουν, οι ίδιοι πουλάνε κι έτσι ο κόσμος χάνει τα λεφτά του κι αυτοί πλουτίζουν.
- 16. Satoshi – Η μικρότερη υποδιαίρεση ενός Bitcoin (0.00000001 BTC).
- 17. Satoshi Nakamoto – Το ψευδώνυμο του δημιουργού του Bitcoin. Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά ποιός δημιούργησε το Bitcoin. Κυκλοφορούν πολλές εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας για την ταυτότητα του Satoshi. Καμία πάντως δεν έχει αποδειχθεί.
- 18. Token – Το token είναι κάτι παρόμοιο με το κρυπτονόμισμα. Τόσο παρόμοιο που πολλοί πλέον τα θεωρούν κρυπτονομίσματα. Οι διαφορές ενός token με τα κρυπτονομίσματα είναι ότι α) βασίζονται σε κάποια άλλη blockchain κρυπτονομίσματος και ότι β) δεν έχουν σκοπό να λειτουργήσουν ως χρήμα. Για να παράδειγμα, τα token του Ethereum, τα ERC-20, δημιουργούνται πάνω σε smart contract στο δίκτυο του Ethereum και για να λειτουργήσουν χρειάζονται Ethereum.
- 19. Wallet (πορτοφόλι) – Ένα wallet είναι μία εφαρμογή αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν διαφορετικά είδη wallet, τα οποία και αναλύω σε διαφορετική ανάρτηση. Προσωπικά, το αγαπημένο μου είναι το Ledger.
- 20. Whitepaper – To whitepaper είναι μία τεχνική περιγραφή της επιχειρηματικής πρότασης πίσω από κάθε κρυπτονόμισμα.
Αν υπάρχει κάποιος άλλος όρος που δεν καταλαβαίνεις, μη φοβάσαι. Ρώτα!
12 Απαντήσεις
[…] την πρώτη έκδοση του Bitcoin, δημιουργώντας την πρώτη blockchain. Το Satoshi Nakamoto δεν είναι το πραγματικό όνομα του, αλλά […]
[…] που πιστεύω. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τα ASIC στο Bitcoin και θεωρώ ότι είναι καλό το ότι ο κόσμος […]
[…] να έχουμε τα Bitcoin μας σε πορτοφόλι που ελέγχουμε το private key του. Έτσι με τα ίδια στοιχεία μπορούμε να έχουμε και τα […]
[…] θα λειτουργεί σχεδόν με όλα τα κρυπτονομίσματα και token – για να πραγματοποιεί αγορές. Σαν να έχει ευρώ ή […]
[…] αναφέρθηκε και στη μεγάλη αύξηση του αριθμού Bitcoin addresses, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για […]
[…] ένα altcoin διαφορετικό από όλα τα άλλα. Δε βασίζεται σε blockchain, βασίζεται σε ένα δικό του σύστημα, το […]
[…] λοιπόν τα fomo και fud που κυκλοφορούν μαζί με την τεχνική […]
[…] τη μεγάλη άνοδο της αξίας του Bitcoin και όλο το FUD των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, μεγάλη […]
[…] εφαρμογών, και πολλά άλλα. Τα περισσότερα ICO γίνονται στο […]
[…] όπου το Bitcoin είναι σταθερό και προς τα κάτω και τα Altcoin έχουν πολλαπλασιάσει τις αξίες […]
[…] με την τιμή του Bitcoin να βουλιάζει και τα περισσότερα altcoin να ακολουθούν. Μέσα στην πρώτη μισή ώρα η αγορά έπεσε […]
[…] άνω των $40 δις! Ξεπέρασε μάλιστα και το γνωστό stablecoin Tether, αλλά και το BNB, της […]