Συγκρίνουμε: TREZOR εναντίον LEDGER
TREZOR εναντίον LEDGER: Εξετάζουμε τα πορτοφόλια της SatoshiLabs και της Ledger και συγκρίνουμε τις προδιαγραφές, την τιμή, την ασφάλεια και τα χαρακτηριστικά τους για να δούμε ποιό από τα δυο είναι η καλύτερη αγορά.
Hardware wallet;
Το 2017 είναι μία πολύ μεγάλη χρονιά για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin ανταλλάσσεται σήμερα στα $5600 και η αγορά έχει ξεπεράσει τα $170 δις. Πολύς κόσμος πλέον αγοράζει Bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα για να το κρατήσει, γνωστό και ως hodl. Πέρα όμως από ανταλλακτήρια, τα νομίσματα μπορούν να αποθηκευτούν και σε wallets. Και για hodl, καμία μέθοδος αποθήκευσης δεν είναι ασφαλέστερη από ένα hardware wallet.
Γιατί όμως hardware wallet; Συχνά διαβάζουμε ιστορίες για κάποια ληστεία σε exchange ή για κάποιον απρόσεκτο χρήστη ή ακόμη και για ατυχή περιστατικά. Ένα hardware wallet είναι βασικά μια συσκευή που σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις με ασφαλή τρόπο το private key σου και να έχεις ασφαλή πρόσβαση στο πορτοφόλι σου, ώστε hackers να μη μπορούν να σε κλέψουν.
Ποιότητα
Η διαφορά στην ποιότητα των δυο φαίνεται από το κουτί. Από τη μία το Trezor σε ένα πακετάκι σα να αγοράζεις spinner από το περίπτερο + αυτοκόλλητα. Από την άλλη το Ledger, με κουτί λες και το σχεδίασε η ίδια η Apple. Με όλα τα μπιχλιμπίδια, από lanyard, μακρύ καλώδιο και όλα τα ωραία. Επίσης, πιάνοντας τη συσκευή στο χέρι νιώθεις τη διαφορά. Το Trezor αφήνει την αίσθηση φθηνού πλαστικού. Καμία σχέση με το Ledger, που είναι μικρότερο, με κάλυμμα αλουμινίου, πιο βολικό, αφήνει μία άλλη αίσθηση. Όσον αφορά τα υλικά και την ποιότητα κατασκευής δεν υπάρχει σύγκριση. Το Ledger είναι σίγουρα ο νικητής.
Ασφάλεια
Και το Ledger και το Trezor λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο όσον αφορά την ασφάλεια. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι το Ledger έχει δυο κυκλώματα ασφαλείας σε αντίθεση με το Trezor που είναι βασικά ένας μικρός υπολογιστής.
Ποιό από τα δυο είναι όμως το πιο ασφαλές; Δυστυχώς στην ασφάλεια δεν είναι ίσα και όμοια. Όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε, το Trezor (όπως και το Keepkey, ένα λιγότερο γνωστό wallet) έχει ένα μεγάλο κενό ασφαλείας σε περίπτωση κλοπής. Αν κάποιος επιτήδειος με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις κλέψει το Trezor μας, μπορεί πανεύκολα να κλέψει το private key μας και, φυσικά, όλα τα κρυπτονομίσματα.
Πάντως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν ξέρουμε το recovery seed μας, μπορούμε αμέσως να ανακτίσουμε τα νομίσματα μας σε ένα άλλο Trezor. Το ίδιο ισχύει και για το Ledger φυσικά.
Εγκατάσταση
Και τα δυο πορτοφόλια είναι πανεύκολα στην εγκατάσταση και συνδέονται μέσω micro USB. Μπορείς μάλιστα να χρησιμοποιήσεις το καλώδιο του ενός με το άλλο χωρίς κανένα θέμα.
Η εγκατάσταση παίρνει μόλις δυο λεπτά για το καθένα και τα βήματα είναι παρόμοια. Ουσιαστικά σε βάζουν να διαλέξεις ένα PIN για τη συσκευή και να αποθηκεύσεις το recovery seed σου.
Χρήση και χαρακτηριστικά
Μετά την εγκατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα wallets μας.
Στην περίπτωση του Ledger, απλά το συνδέεις, βάζεις το PIN και βλέπεις το πορτοφόλι σου. Το περιβάλλον του δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εκμάθηση και το μενού της συσκευής λειτουργεί με τα κουμπάκια. Το Trezor είναι σχεδόν το ίδιο, ίσως και πιο απλό.
Και τα δυο wallets λειτουργούν μέσω plugin για το Google Chrome. Επίσης, και τα δυο υποστηρίζουν τρίτα πορτοφόλια, όπως το myetherwallet.
Οι εφαρμογές έχουν παρόμοιες λειτουργίες και μοιάζουν πολύ. Σε γενικές γραμμές επιτρέπουν:
- να δημιουργήσεις το πορτοφόλι σου
- να στείλεις και να λάβεις bitcoin/ altcoin
- να αλλάξεις τα στοιχεία σου
Οι διαφορές
Η μεγάλη διαφορά των δυο συσκευών είναι η υποστήριξη altcoin και e-wallets. Αν και το Ledger υποστηρίζει περισσότερα altcoin, το Trezor υποστηρίζει περισσότερα e-wallets. Το Trezor μπορεί επίσης να προσφέρει και αποθήκευση κωδικών, λογαριασμών και email σε σύνδεση με το Chrome, αν και δε λειτουργεί ιδιαίτερα καλά. Το ίδιο χαρακτηριστικό σκοπεύει να προσθέσει και το Ledger αργότερα, αλλά είναι εντελώς δοκιμαστικό αυτή τη στιγμή.
TREZOR εναντίον LEDGER
Στο internet υπάρχουν πολλές συγκρίσεις μεταξύ των δυο. Οι περισσότερες καταλήγουν στο νερόβραστο “και τα δυο κάνουν τη δουλειά τους και είναι θέμα προτίμησης του καθενός”. Αλλά γιατί κάποιος να κάτσει να διαβάσει μια σύγκριση που καταλήγει εκεί;
Με κάθε ειλικρίνια λοιπόν, το Ledger είναι καλύτερο γι’ αυτή τη δουλειά. Προσφέρει ασφάλεια, ευκολία στη χρήση, υποστηρίζει περισσότερα altcoin, είναι πιο μικρό, πιο κομψό και εμφανώς καλύτερης κατασκευής. Μεταξύ των δυο, κυριολεκτικά δεν υπάρχει σύγκριση. Και μάλιστα το Ledger Nano S είναι και φθηνότερο. Το μόνο ίσως πλεονέκτημα του Trezor είναι η μικρότερη διάρκεια αναμονής της παραγγελίας, με το Ledger να είναι περίπου στους 2 μήνες και το Trezor στον 1.5 μήνα.
Να προσθέσουμε πως και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από κινητές συσκευές με χρήση του πορτοφολιού mycelium, διαθέσιμο τόσο για Android όσο και για iOS. Επίσης να το ledger το παρήγγειλε κάποιος γνωστός μου πριν 2 μέρες και το στείλανε ήδη.
Εγώ τα παρήγγειλα τον Αύγουστο και μου ήρθαν την Παρασκευή!
Τον Αύγουστο γινόταν χαμός λόγω του fork. Εγώ το παρήγγειλα Ιούλιο και ήρθε τον Αύγουστο. Έχει να κάνει με την ζήτηση.
Και το Trezor το παρήγγειλα μέσα Ιουλίου και μου ήρθε τέλη Αυγούστου