Κοινές crypto-απάτες και πώς να τις αποφύγετε!
Τελευταία ακούμε συνέχεια για απάτες στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Νέοι και άπειροι χρήστες γίνονται πρόθυμα θύματα των διαφόρων επιτήδειων. Και επειδή ακούμε από τη μία για περισσότερες απάτες και από την άλλη βλέπουμε χώρες να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στα ICOs, γράφω αυτό το άρθρο πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει πολύ τους νέους στο χώρο. Γι’αυτό το λόγο προτρέπω όλους να μοιραστείτε αυτό το άρθρο. Και να θυμάστε: αν θυμίζει απάτη, μάλλον είναι κι όλας.
ICO-Απάτες
Τα ICO είναι ένας νέος τρόπος που χρησιμοποιούν εταιρείες για να αντλήσουν κεφάλαια. Οι απατεώνες μετέρχονται διάφορους τρόπους για να πάρουν τα λεφτά του κοσμάκη. Ο πιο δημοφιλής είναι η δημιουργία ενός ακριβούς αντιγράφου της ιστοσελίδας του ICO σε ένα παρόμοιο URL και με μόνη αλλαγή τη διεύθυνση του πορτοφολιού που δέχεται τα Ethereum. Μετά γυρνάνε τα FB, twitter και bitcointalk και σπαμάρουν το link τους όπου βρουν, μήπως και ψαρέψουν κάποιον.
Αποφεύγουμε τις ICO-απάτες κάνοντας bookmark τα URL των ICO που μας ενδιαφέρουν. Αποφεύγουμε link που έρχονται από περίεργα email ή μηνύματα στο slack.
Ένα άλλο είδος ICO-απάτης είναι ολόκληρο το ICO να είναι απάτη, όπως στην περίπτωση των REcoin και DRC. Σε αυτά τα ICOs, οι απατεώνες είναι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, που αντί να κάνουν αυτό που υπόσχονται στο whitepaper, “επενδύουν” τα λεφτά μας στην τσέπη τους. Για να αποφύγετε τέτοια ICOs, διαβάστε τον οδηγό μας!

Οι απατεώνες έχουν αρχίσει να γίνονται εφευρετικοί
Phishing σε wallets
Όπως και στις ICO-απάτες, έτσι και εδώ έχουμε μια ψεύτικη σελίδα. Συνήθως αυτή η ψεύτικη σελίδα είναι ένας κλώνος του myetherwallet ή κάποιου άλλου δημοφιλούς wallet. Όταν γράφουμε τα στοιχεία μας, οι απατεώνες τα κλέβουν και αδειάζουν τα κρυπτονομίσματα μας από το κανονικό wallet. Το πραγματικό URL του myetherwallet είναι https://www.myetherwallet.com.
Το πιο σημαντικό είναι να ελέγχουμε το URL για να είμαστε 100% σίγουροι ότι είμαστε στη σωστή σελίδα. Οι απατεώνες έχουν βρει διάφορους τρόπους να το κάνουν αληθοφανές, λχ αποκρύπτοντας το URL σε links (http://google.com – δε σε στέλνει στη Google) ή χρησιμοποιώντας URL με παρόμοια ορθογραφία, κτλ. Αν η σελίδα δεν είναι η σωστή, φεύγουμε χωρίς να βάζουμε τα στοιχεία μας. Μία ακόμη λύση είναι η εγκατάσταση του plugin EtherAddressLookup, το οποίο τσεκάρει αυτόματα για phishing wallets.

Υπάρχει και σελίδα που μετράει τις απάτες (etherscamdb.info)
Slackbot/ Μηνύματα
Οι κρυπτοκοινότητες συνήθως δημιουργούνται γύρω από την πλατφόρμα του Slack, ή πιο σπάνια στο Telegram και στο Discord. Εξαιτίας αδυναμιών του Slack, συχνά βλέπουμε προσωπικά μηνύματα (μέσω Slackbot) να μας κάνουν απίστευτες προσφορές ή να μας προειδοποιούν για κάτι με σκοπό να μας κλέψουν το private key μας. Για παράδειγμα
- να συμμετάσχουμε σε ένα ICO πριν αρχίσει
- να μας ζητήσουν το private key μας για οποιοδήποτε λόγο
- να μας προειδοποιήσουν ότι χακαρίστηκε το myetherwallet και πρέπει να κάνουμε login να τσεκάρουμε
- να μας χαρίσουν δωρεάν tokens, αρκεί να … (ψάξτε για τη λέξη airdrop)
- να κάνουμε login κάπου για ένα οποιοδήποτε πρόβλημα …

Χθεσινή απάτη στο slack του tenX
Συνήθως τα μηνύματα αυτά έρχονται από το Slackbot και μας στέλνουν σε μία σελίδα phishing ή μας ζητάνε τα στοιχεία μας. Δυστυχώς στο Slack δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε το URL πριν το πατήσουμε. Καλύτερα λοιπόν να εμπιστευόμαστε μόνο μηνύματα που έρχονται από την ομάδα και ποτέ το Slackbot. Ποτέ δεν πρέπει να μοιραζόμαστε το private key μας.
Bitcoin doublers και παρόμοια
Συνήθως συναντώνται στο darkweb, αλλά υπάρχουν παντού, ακόμη και σε διαφημίσεις στο Google. Υπόσχονται ότι ξέρουν ένα μαγικό τρόπο ή ένα λάθος στον κώδικα του Bitcoin που μπορούν να εκμεταλλευτούν για να διπλασιάσουν τα Bitcoin μας εντός κάποιων ωρών. Στην πραγματικότητα είτε είναι πυραμίδες που απλά δίνουν τα λεφτά του ενός στον άλλο και στο τέλος εξαφανίζονται, ή απλά δε στέλνουν τίποτε και κλέβουν τα λεφτά των αφελών. Μείνετε μακρυά από τέτοιες απάτες!
Η Ουσία
Όταν κάτι ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι αληθινό. Με μία δεύτερη προσεκτική ματιά οι περισσότερες απάτες μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να μη χάσουμε τα χρήματα μας. Εμείς πάντως στο Coinfreak θα συνεχίσουμε να ειδοποιούμε μέσω του twitter μας για όποια απάτη υποπέσει στην αντίληψη μας. Προτείνουμε σε όλους να έχουν μία λίστα (bookmarks κατά προτίμηση) με σελίδες που εμπιστεύονται και να μην αλλάζουν κάθε τόσο. Εμείς ήδη κάναμε ένα αφιέρωμα για το πού να αγοράσει κανείς Bitcoin και κρυπτονομίσματα με ασφάλεια και θα επανέλθουμε και με περισσότερους οδηγούς για το κάθε-τι-κρυπτονομίσματα.
Εάν υπάρχουν άλλες απάτες που δεν αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο είτε από κάτω είτε στο FB και εμείς θα το προσθέσουμε στη λίστα! Τέλος, σας προτρέπω και πάλι να μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση ώστε κανένας άλλος να μην πέσει θύμα.
2 Απαντήσεις
[…] Όταν ο κόσμος ακούει Bitcoin και κρυπτονομίσματα, αμέσως φαντάζεται αμύθητα κέρδη στο λεπτό, βόλτες με Lambo, σπίτια στο Καβούρι και για ΠΣΚ καζίνο στο Μονακό. Ο χώρος πέρα από ευκαιρίες έχει και κινδύνους. […]
[…] για ένα νέο trojan ή ιό. Οι διάφοροι scammer γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί με τις μεθόδους τους. Γι’ αυτό […]