Ethereum Killers: Ο ανταγωνισμός του Ethereum
Όταν το Ethereum δημιουργήθηκε, ο σκοπός ήταν να γίνει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα που θα επιτρέπει σε τρίτους να δημιουργήσουν αποκεντρωμένες εφαρμογές πάνω στη blockchain του. Η ιδέα πράγματι έπιασε και από τα 1320 κρυπτονομίσματα σήμερα, τα περισσότερα βασίζονται πάνω στο Ethereum. Επίσης, πολλά παραπάνω κάνουν ICO πάνω στην πανεύκολη πλατφόρμα του Ethereum και μετά μεταβιβάζονται σε δική τους blockchain.
Παρά το γεγονός ότι όλοι μιλούν για το Bitcoin, το Ethereum στην πραγματικότητα από τον Αύγουστο έχει ξεπεράσει σε συναλλαγές το Bitcoin. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 50% των καθημερινών συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα γίνονται σε Ethereum.
Την ίδια στιγμή το Enterprise Ethereum Alliance έχει πίσω του κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και συνέχεια προστίθονται όλο και περισσότερα μεγάλα ονόματα. Όσο για την τιμή του Ethereum, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ανοδική πορεία, όπως γράψαμε χθες και στο twitter μας.
I would absolutely not short #ethereum right now. $eth is approaching the end of its major triangle (purple lines) and been playing around the upper resistance line in the past few days. If it breaks up, it could easily move a lot higher pic.twitter.com/vk5sgJqDPs
— Coinfreak (@coinfreakgr) 22 November 2017
Παρ’ όλα αυτά το Ethereum δεν είναι μονοπώλιο. Πολλοί είδαν την επιτυχία του Βίταλικ Μπουτέριν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις δικές τους ανταγωνιστικές πλατφόρμες. Πλέον έχουν δημιουργηθεί πολλές εναλλακτικές στο Ethereum. Πάμε να τις δούμε.
NEO
Το NEO είναι ένα blockchain ανοιχτού κώδικα, σαν το Ethereum, που μπορεί να προσφέρει στους χρήστες smart contract και δημιουργία token. Τα NEO προσφέρει επίσης κρυπτογραφημένα ψηφιακά πιστοποιητικά για τα token στο δίκτυο του.
Σε αντίθεση με το Ethereum, τα smart contract του ΝΕΟ μπορούν να προγραμματιστούν χρησιμοποιώντας C ++, Csharp, GO, Java και άλλες γλώσσες προγραμματισμού.
To Neo χρησιμοποιεί ένα σύστημα Delegated Byzantine Fault Tolerance (DBFT) για την επίτευξη τη συναίνεσης. Με απλά λόγια, η συναίνεση επιτυγχάνεται με ψηφοφορία. Έτσι ενώ το Ethereum είναι ένα κρυπτονόμισμα POW, το ΝΕΟ είναι dPOS, κάτι πολύ πιο προσιτό στο μέσο χρήστη, καθώς το μόνο που έχει να κάνει είναι να ψηφίζει ένα delegate για να λαμβάνει δωρεάν NEO GAS χωρίς κάποιο κόπο.
Το ΝΕΟ είναι γνωστό και ως το “Κινέζικό Ethereum”. Αυτή τη στιγμή είναι ίσως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Ethereum. Η τιμή του σήμερα κυμαίνεται στα $36, από το ICO του στα $0.036!
Waves
Το Waves είναι μία πλατφόρμα που δημιουργήθηκε κύριως για χρήση σε crowdfunding. Όπως και το Ethereum, το Waves επιτρέπει στον καθένα να δημιουργήσει το δικό του ξεχωριστό blockchain πάνω στο blockchain του. Το Waves παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία project και η πλατφόρμα του είναι ιδιαίτερα απλή. Μεταξύ αυτών, το Waves προσφέρει δικό του wallet, το οποίο λειτουργεί και ως αποκεντρωμένο exchange. Μέσα από το wallet του Waves προσφέρεται η δυνατότητα για δημιουργία απλών token ή και ICO. Παρά το ότι οι περισσότεροι προτιμούν το Ethereum, οποισδήποτε μπορεί να στήσει ένα ICO μέσω Waves σε μερικά λεπτά χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.
Το Waves απευθύνεται και σε αρχάριους. Σε κάποιον που θέλει απλά να κάνει ένα ICO, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι τεχνικές γνώσεις πίσω από το θέμα. Ή και για ένα project που δεν είναι σχετικό με την τεχνολογία Blockchain.
Η πλατφόρμα του Waves λόγω κακού management οδηγήθηκε σε ένα μικρό εσωτερικό fork μεταξύ εκδόσεων. Αυτό οδήγησε το Νεοζηλανδέζικο ανταλλακτήριο Cryptopia να αφαιρέσει το Waves και όλα του τα token το Σεπτέμβρη. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του έπεσε από τα $6 στα $3, αλλά φαίνεται να ανεβαίνει αυτή τη στιγμή. Στο άμεσο μέλλον το Waves σκοπεύει να φέρει και smart contract στην πλατφόρμα του, όπως και πολλές άλλες αλλαγές.
EOS
Το Μάρτιο, ο Dan Larrimer παραιτήθηκε από τη Steemit προκειμένου να έχει χρόνο για το καινούριο του δημιούργημα. Αυτό είναι το EOS!
Όπως και το Ethereum, το EOS είναι μια πλατφόρμα που υποστηρίζει αποκεντρωμένες εφαρμογές. Σε αντίθεση όμως με το Ethereum, το EOS θα δημιουργήσει μία πλατφόρμα πολύ απλούστερη, που θα επιτρέπει στον οποινδήποτε να αναπτύξει τη δική του αποκεντρωμένη εφαρμογή χωρίς κανένα τεχνικό υπόβαθρο. Όλα τα εργαλεία θα είναι ενσωματωμένα στο πρόγραμμα.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό project πάνω στο EOS. Ακόμη και το ICO του ίδιου του EOS δεν έχει τελειώσει ακόμη. Έχει περίπου 150 μέρες μέχρι τότε. Πάντως υπάρχει μεγάλο hype. Το γεγονός ότι κάποιος σαν τον Dan Larrimer το προωθεί είναι μεγάλο συν.
QTUM
Το QTUM είναι το δεύτερο “Κινεζικό Ethereum”. Η Blockchain του QTUM είναι μια υβριδική πλατφόρμα που συνδυάζει το Bitcoin Core και την Ethereum Virtual Machine (EVM), αλλά και στοιχεία από το zCash. Εν ολίγοις, η ομάδα από την Κίνα πίσω από το QTUM είχε την ιδέα να συνδιάσει τρία coins σε ένα! Με αυτό τον τρόπο μπορεί να έχει και τη συνοχή της blockchain του Bitcoin, αλλά και τα smart contract του Ethereum, όπως και τις ανώνυμες συναλλαγές του ZCash.
Ο στόχος του QTUM είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας για αποκεντρωμένες εφαρμογές για τον επιχειρηματικό κόσμο. Η ομάδα του θέλει εν τέλει να χρησιμοποιηθεί για διαχείριση σε αλυσίδες εφοδιασμού, τηλεπικοινωνίες, κοινωνική δικτύωση, IOT και πολλά άλλα.
Για smart contract, το Qtum χρησιμοποιεί τα δικά του QRC20 token, σε αντίθεση με τα ERC20 του Ethereum. Για πιστοποίηση της Blockchain χρησιμοποιεί Proof of Stake. Το QTUM έχει φανατικό κοινό και αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει σε market cap το $1 δις. Συνεχώς ανακοινώνονται νέες συνεργασίες όπως με την IBM πρόσφατα, αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες.
Η Κινεζική διαμάχη μεταξύ ΝΕΟ και QTUM έγγυται στο ότι το ΝΕΟ πιστεύει ότι θα καταφέρει να πάρει έγκριση από τις κινεζικές αρχές. Το QTUM από την άλλη είναι τεχνολογικά πιο προηγμένο.
Ethereum Classic
Πριν κλείσω, θα πρέπει να αναφερθώ και στo κύριο fork του Ethereum.
To Ethereum Classic προήλθε από το hard fork του αρχικού Ethereum. Στις 17 Ιουνίου του 2016, έγινε ένα μεγάλο hack, ονόματι DAO Hack. Στο DAO Hack κλάπηκαν ETH αξίας $50 εκ. και περίπου το 14% όλων των ETH εκείνη την εποχή. Η κοινότητα αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό και η μόνη λύση θα ήταν ένα hard fork, όπου οι επενδυτές θα έπαιρναν πίσω τα κλεμμένα τους ETH. Κάποιοι δε συμφώνησαν με αυτό και παρέμειναν πιστοί στο Classic. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στο Ethereum. Όχι όμως στο Ethereum Classic, το οποίο παραμένει το παλιό καλό pre-Byzantium Ethereum, όπως ήταν στις αρχές του 2016. Και όπως είδαμε και στο πρόσφατo συνέδριο του ETC, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι όσον αφορά αλλαγές. Μέχρι στιγμής μόνο δυο αποκεντρωμένες εφαρμογές βασίζονται στο Ethereum Classic.
Απέναντι στο Ethereum έχουν υπάρξει πάντως και μεγάλες αποτυχίες. Μία από αυτές φαίνεται ότι θα είναι και το Tezos, το μεγαλύτερο ICO της εποχής του. Το Tezos φαίνεται να βρίσκεται σε ένα τέλμα και μια νομική διαμάχη μεταξύ επενδυτών, εταιρείας Αμερικής και εταιρείας Ελβετίας. Από κάτι τέτοια, μόνο το Ethereum βγαίνει κερδισμένο.
Το μέλλον θα φέρει σίγουρα και άλλα πρωτόκολλα, ανταγωνιστικά προς το Ethereum. Μεταξύ αυτών, και το πολλά υποσχόμενο ICON, που είχαμε προτείνει και εμείς κατά το ICO του. Και μάλιστα το ICON έχει φτάσει ήδη το 19x της τιμής του pre-sale (αν συνυπολογιστούν και τα bonus).
Το μέλλον φαντάζει πολλά υποσχόμενο για το Ethereum. Και ο ανταγωνισμός είναι πάντα καλός για όλους. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλές blockchain. Θα ανταγωνίζονται σε τιμή και χαρακτηριστικά, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές για τον τελικό χρήστη, εμάς.
Το eos του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει 10πλάσια τουλάχιστον αξία. Είναι μακράν το πιο ολοκληρωμένο project.